Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Sport ne može bez nauke

09.05.2017.  Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorski olimpijski komitet su, zajednički promovisali aktivnosti u Centru za dijagnostiku u sportu u Nikšiću. 

Centar za dijagnostiku u sportu je sastavni dio Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore koji je akreditovan od strane Ministarstva nauke, kao i sistematizovan od strane Univerziteta Crne Gore kao naučnoistraživačka institucija. Osnovna funkcija Centra za dijagnostiku u sportu je istraživanje i transfer znanja u svrhu unapređenja ukupnog naučnog, nastavnog i stručnog rada u naučnom polju sportskih nauka i s njom povezanim naučnim granama i disciplinama.

U promotivnoj aktivnosti učešće su uzeli, prije svega studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, saradnici u nastavi, nastavnici i članovi rukovodstva navedene visokoškolske ustanove. Dekan, doc. dr Stevo Popović i prodekan za nauku, prof. dr Kemal Idrizović su u svojim izlaganjima istakli neophodnost daljeg ulaganja i razvijanja Centra za dijagnostiku u sportu i naglasili da se aktivnosti sprovode u samim laboratorijskim uslovima, ali i na terenu.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje, prof. dr Duško Bjelica, najavio je proširenje aktivnosti Centra i u Univerzitetskog sportskom i kulturnom centru u Podgorici, kao i da će uskoro u ovom centru svi studenti moći da budu testirani na visoko preciznoj aparaturi koju posjeduje ovaj centar. Sa druge strane, zajedničke aktivnosti su najavili i predsjednik i sportski direktor Crnogorskog olimpijskog komiteta, mr Dušan Simonović i Predrag Marsenić i predsjednik Studentskog sportskog saveza Crne Gore, Boris Sekulić. 

"Kroz projekte koje je moguće realizovati pružićemo podršku razvoju ovog Centra kako bi bio što bolje opremljen i kako bi ga učinili još boljim i značajnijim. Potrebno je i da bude stručno opremljen, jer rezultate da kojih se dođe u ovom Centru treba na jedan stručan način sagledati i pročitati i na osnovu njih dati smjernice za dalji rad funkcionisanja sportista, klubova, saveza", jasan je bio Predsjednik COK-a.