Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Mariboru

05.05.2017.  Pravni fakultet

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Velimir Rakočevic i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Mariboru prof. dr Gorazd Meško potpisali su sporazum o saradnji. Ovaj sporazum ima za cilj uspostavljanje saradnje na promovisanju i unapređenju akademske i kulturne povezanosti između ovih institucija.

U organizaciji ove dvije institucije održana je i internacionalna studentska konferencija „ Sigurnost i bezbjednost u lokalnoj zajednici kriminološke i pravne perspektive“.

Nakon uvodnih govora dekana Pravnog fakulteta prof. dr Velimira Rakočevića, ambasador Slovenije Mitje Močnika,  prof. dr Gorazda Meška, predsjednika Upravnog odbora Univerziteta u Mariboru i predsjednika Evropskog udruženja za kriminologiju, prof.  dr Katje Eman i prof. dr Aleksandra Ivanovića, rad konferencije je nastavljen izlaganjem studenata Pravnog fakulteta i Fakulteta bezbjednosti iz Maribora. 

Razmatrani su brojni aspekti bezbjednosti u lokalnoj zajednici i njihove refleksije na globalnom nivou. 

Ukazano je na nedostatke  u dijelu utvrđivanja stanja bezbjednosti na lokalnom nivou koje se bazira pretežno na statističkim pokazateljima od strane nadležnih organa  što ne omugućava rješavanje problema sigurnosti građana pojedinačno. Zaključci usvojeni na konferenciji će pomoći predstavnicima nadležnih instutucija otklanjanju pojedinih problema bezbjednosti. 

Konferencija je održana na engleskom jeziku, u okviru projekta „ Istraživanje lokalne bezbjednosti u Crnoj Gori“  što je predstavljalo izazov, budući da ne postoji jedinstven sistem praćenja i procjene stanja bezbjednosti na lokalnom nivou.