Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Pravni fakultet obilježio 44 godine rada

23.12.2016.  Pravni fakultet

Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore obilježio je 44 godine obrazovne misije ove institucije dodjelom nagrada najboljim studentima u prisustvu velikog broja visokih zvanica, zaposlenih i studenata.

Na dodjeli nagrada, studentima su visoki zvaničnici poručili da su oni budućnost crnogorskog pravosuđa, a nagrade su uručili rektorka prof. Radmila Vojvodić, ministar prosvjete Damir Šehović, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić, predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević, predsjednik Osnovnog suda Podgorica Zoran Radović, predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić i prof. dr Nevenka Bogojević Gluščević.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Velimir Rakočević je rekao da, na putu Crne Gore ka evropskim integracijama, Pravni fakultet UCG želi da bude aktivni činilac izgradnje harmonizovanog prava sa pravom EU, demokratske države koja poštuje ljudska prava, vladavinu prava i vrijednosti međunardnog pravnog poretka.

Dekan je ukazao na veliki iskorak koji je napravljen ove godine usvajanjem novog studijskog programa Pravnog fakulteta i reformu koja je dovela do značajnog podizanja kvaliteta studija što podrazumijeva petogodišnje pravničko obrazovanje u cjelosti usklađeno sa najprestižnijim pravnim fakultetima u svijetu. Uz značajni udio praktične nastave, reforma će garantovati da svaki diplomac Pravnog  fakulteta bude mjera kvaliteta i dati mu mogućnost da odmah nakon diplomiranja može obavljati najsloženije pravne poslove.

On je naglasio da je ponosan na sva imena  studenata koja su postala obilježje prestižnh evropskih i svjetskih univerziteta, i u oblasti prava su u samom svjetskom vrhu, a uz čije su pravne opuse odrastale i danas sazrijevaju mlade generacije.

Nagrađeni studenti Pravnog fakulteta u Bijelom Polju su Marija Vujičić, Velibor Kovačević i Zorka Ćetković, dok su nagrađeni studenti Pravnog fakulteta, odsjeka Bezbjednost i kriminalistika, u Podgorici Aleksandra Bigović, Jelena Ojdanić, Stefan Savić, Andrija Vujović. Najbolji studenti II godine prava su Milica Jovović, Milena Radonjić, Vesna Radović i Filip Vuković, III godine prava Ana Pavlović, Ivana Šiljegović, Ksenija Korać, Sanja Raković, Miloš Rajković, Luka Veljović, specijalističkih studija prava Luka Dabović i Marko Mišnić.

Najbolji diplomirani student kriminalistike je Aleksandar Bošković, dok je najbolji  diplomirani student prava Danilo Vujanović. 

Nagrade su dobili predstavnici institucija koji su dali doprinos u realizaciji stručne prakse za studente Pravnog fakulteta.

U čast dana fakulteta studenti su izveli prigodan program.