Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Obilježen 31. maj - Dan Ekonomskog fakulteta

31.05.2017.  Ekonomski fakultet

Uručivanjem nagrada najboljim studentima, Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore obilježio je Dan fakulteta i 57 godine postojanja i rada. 

Proslavi je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima je bila rektorka prof. dr Radmila Vojvodić, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta  Duško Bjelica, prorektori Maja Baćović i Predrag Stanišić, kao i ostali predstavnici Univerziteta Crne Gore, privrede, nauke, kulture, poslovnih organizacija, kao i veliki broj predstavnika medija.

Dekan Ekonomskog fakulteta docent dr Nikola Milović pozdravio je brojne zvanice, i naglasio značaj proslavljanja istorijskog datuma - 31. maja 1960, kada je u temelje fakulteta ugrađena misija o sticanju kvalitetnih teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti ekonomskih nauka. 

"Ta znanja ovdje su dobili najveći crnogorski državnici i privrednici, a prenosili su im ih akademici, rektori, profesori i saradnici ovog Fakulteta. Na vrijednostima koje su postavili profesori i svršeni studenti sa našeg fakulteta, nastajalo je novo društvo i država. Sve ovo jasno govori o značaju Ekonomskog fakulteta i njegovoj snažnoj istorijskoj ulozi u razvoju Crne Gore."

Dekan Milović se osvrnuo i na niz najznačajnijih aktivnosti koje su u proteklih godinu dana sprovedene na Ekonomskom fakultetu.

" Uspješno smo akreditovali novi nastavni plan i program – po modelu 3+2+3, kojim će biti unaprijeđen kvalitet studiranja, a svršeni studenti ekonomije i menadžmenta imaće i teorijsko i praktično znanje za novi sistem funkcionisanja i privređivanja u modernom poslovanju", kazao je Milović.

On je pomenuo nastavak suizdavanja časopisa  Economic – Outlook i “Montenegro journal of Economics”,  objavu 10 radova u časopisima koji se nalaze na SCI/SSCI listama, učešće u preko 15 međunarodnih naučnoistraživačkih projekata i međunarodnu razmjenu studenata i osoblja. 

"Tokom prethodne godine 46 naših studenata boravilo je na stranim univerzitetima, 9 stranih studenata studiralo je na našem fakultetu, 14 nastavnika i saradnika boravilo je na stranim, dok je 10 stranih nastavnika boravilo na našem fakultetu. U okviru odnosa sa akademskom i poslovnom zajednicom Potpisali smo sporazume o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Ekonomskim fakultetom u Osijeku", kazao je Milović.

U pogledu infrastrukture, Milović je naveo da su  napravljeni su znatni iskoraci na osavremenjavanju Fakulteta, ulaganjem u IT opremu, opremanje sala, i osposobljavanja zgrade fakulteta za lica sa invaliditetom u vrijednosti od 230 hiljada eura, što je, kako je naveo, samo početak ulaganja i obnove fakulteta.

On je naveo i nagrade koje je Ekonomski fakultet dobio tokom protekle godine, kao što su: Nagrada za najbolju instituciju za obrazovanje i edukaciju menadžera od Asocijacije menadžera Crne Gore, nagrade Centralne banke Crne Gore studentima za najbolji diplomski, i doktorski rad za 2017. godinu. 

"Da naši studenti ne zaostaju za kolegama iz inostranstva potvrđuje i najveće i najprestižnije evropsko takmičenje u različitim disciplinama i vještinama Euroskills 2016. godine", naveo je Milović.

Sa ciljem bogaćenja studentskog života i aktivizma Ekonomski fakultet je pokrenuo dvije nove manifestacije Dani brucoša i The Right Start. "Predavanja istaknutih privrednika, ministara, bogat kulturni i sportski život ponovo su napunili učionice i postale svakodnevnica u funkcionisanju Ekonomskog fakulteta, na naše veliko zadovoljstvo." istakao je dekan.

Dekan Milović je naglasio da je spirala krize upravljanja Ekonomskim fakultetom i komunikacije sa organima UCG čiji je Fakultet sastavni dio, zaustavljena. Kroz uspješnu saradnju sa organima Univerziteta Crne Gore, Rektorkom i predsjednikom UO, pronađeno je optimalno rješenje za kvalitetno funkcionisanje fakulteta u budućem periodu kroz usvajanje sistematizacije radnih mjesta, nakon gotovo 20 godina.


U školskoj 2016/2017. godini, za ostvareni uspjeh na akademskim osnovnim studijama, nagrađeno je 27 studenata: 

 • Na prvoj godini akademskih studija: Milan Raičević, Barbara Simović, Aleksandra Jovanović .
 • Na prve dvije godine akademskih studija: Anđela Vlahović,  Ivana Tošković, Nikola Radanović, Mirjana Bošnjak, Nikola Vujičić, Adriana Šaranović, Milica Vukčević, Jelena Veljković, Tamara Janketić.
 • Na prve tri godine akademskih studija: Bojan Pejović, Miloš Martinović , Suzana Đorić , Ilma Lukač, Jelena Tomašević , Lela Ražnatović, Ana Paškalj .
 • Za ostvareni ukupni uspjeh poslije završe završenih studija nagrađeni su: Jovana Bajagić ,  Denisa Šehović, Ana Vuković,  Dragana Ćirović,  Milica Vukčević, Sanja Knežević, Tijana Đoković, Aleksandar Ražnatović.
 • Za ostvareni uspjeh na primijenjenim osnovnim studijama (prosječna ocjena preko 9.00) nagrađeno je ukupno šest studenata. Na Studijama menadžmenta Podgorici nagrađena su tri studenta.
 • Za ostvareni uspjeh na prvoj godini primijenjenih osnovnih studija nagrađeni su: Aleksandar Bijelić,  Danilo Šljukić
 • Za ostvareni uspjeh na prve dvije godine primijenjenih osnovnih studija nagrađena je  Helena Bakica.
 • Na Studijama menadžmenta u Bijelom Polju nagrađeni su, takođe, tri studenta. 
 • Za ostvareni uspjeh na prvoj godini primijenjenihosnovnih studija nagrađena je Erna Babajić.
 • Za ostvareni ukupni uspjeh poslije završenih studija nagrađeni su: Dženana Mulić, Elvina Čoković.
 • Posebna nagrada fakulteta dodijeljena je studentima Damjani Katnić i Bojanu Pejoviću, dobitnicima zlatne medalje na takmičenju EuroSkills.