Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Dodijeljene nagrade najboljima na Olimpijadi znanja

09.06.2017.  Prirodno - matematički fakultet

Vršilac dužnosti dekana Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Predrag Miranović uručio je danas nagrade najuspješnijim učesnicima devete Olimpijade znanja 2017, koja je početkom maja organizovana u zgradi Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Nagradu je dobio 79 učenik osnovnih i srednjih škola, koji su se takmičili iz matematike, fizike, biologije, hemije i programiranja.  U takmičenju je učestvovalo više od 550 učenika iz svih gradova Crne Gore koji su po uzrastima bili razvrstani u 27 različitih kategorija.

„Uloga nas profesora na svim nivoima obrazovanja je poput sigurnosnog užeta u alpinističkom penjanju. Što alpinista postaje sve sigurniji, sve uvježbaniji, to se manje pridržava užeta. Na kraju, kada bude toliko uvježban, potpuno se oslobodi. Naša najveća želja jeste da bar neki od onih koje učimo jednoga dana prevaziđu nas“, kazao je profesor Borko Vujičić sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

On je dodao da u učenicima koji su se takmičili vidi i buduće studente Univerziteta Crne Gore, navodeći da bez obzira gdje ih život odvede da uvijek daju sve od sebe.  

Olimpijada znanja je najveća manifestacija ovog tipa u Crnoj Gori koja na jednom mjestu mjestu - Univerzitetu Crne Gore, okuplja najbolje đake - iz oblasti matematike, programiranja i prirodnih nauka.  

Cilj Olimpijade je popularizacija i promovisanja prirodnih nauka, a takmičenje su organizovali  Prirodno-matematički fakultet i Društvo matematičara i fizičara Crne Gore, pod pokroviteljstvom rektorke Univerziteta Crne Gore prof. Radmile Vojvodić, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i kompanije Domen ME.