Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Antropometrisjko mjerenje vaterpolo reprezentacije Crne Gore

20.05.2017.  Fakultet za sport i fizi─Źko vaspitanje

Nastavnici i saradnici Fakulteta za sport i fizi─Źko vaspitanje Univerziteta Crne Gore organizovali su na bazenu Sportsko-rekreativnog centra u Nik┼íi─çu antropometrijsko mjerenje seniorske vaterpolo reprezentacije Crne Gore. Mjerenje je obavljeno u okviru Centra za dijagnostiku u sportu, koji je sastavni dio Fakulteta za sport i fizi─Źko vaspitanje.

Mjerenja Tanita vagom, koja su realizovali doc.dr Danilo Bojanić, mr Rajko Milašinović i mr Ivan Vasiljević, omogućavaju rekreativcima i vrhunskim sportistima detaljno antropometrijsko praćenje sa svim relevantnim parametrima.

Tanita vaga radi na principu bioelektri─Źne impedanse koja predstavlja brzu i neinvazivnu metodu za procjenu sastava tijela.

Na osnovu instaliranog softvera, koji vaga posjeduje, vaterpolo reprezentativci su imali na uvid procentualni sadr┼żaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti (procenat masti u lijevoj i desnoj ruci, kao i procenat masti u lijevoj i desnoj nozi).

Vaterpolisti su tako─Ĺe dobili informacije o vrijednostima visceralnih masti, a na osnovu dodatnog softvera koji dijagnosti─Źki centar tako─Ĺe posjeduje, dobijene su i informacije o procentualnim vrijednostima mi┼íi─çne i ko┼ítane mase, kao i parametrima metabolizma, za svakog reprezentativca. Osim navedenih parametara, tako─Ĺe su izmjerene i vrijednosti ko┼żnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Mjerenju su prisustvovali i selektor vaterpolo reprezenatcije Vladimir Gojkovi─ç i direktor Vaterpolo i pliva─Źkog saveza Crne Gore Petar Porobi─ç, uz napomenu da Fakultet za sport i fizi─Źko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Vaterpolo i pliva─Źki savez Crne Gore imaju i potpisan sporazum o saradnji.

Fakultet za sport i fizi─Źko vaspitanje nastavi─çe sa pro┼íirenjem aktivnosti Dijagnosti─Źkog centra i baze vrhunskih sportista koje ─çe ubudu─çe mjeriti,  jer rezultate da kojih se do─Ĺe treba na stru─Źno sagledati i na osnovu njih dati smjernice za dalji rad sportista, klubova i saveza.