Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Antropometrijsko mjerenje fudbalera "Sutjeske"

14.06.2017.  Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore mr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević su obavili mjerenje fudbalera aktuelnog osvajača Kupa Crne Gore - ekipe "Sutjeske" iz Nikšića, koja je počela sa pripremama za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Mjerenje je nastavak najavljenih aktivnosti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u pogledu proširenja baze rezultata vrhunskih sportista. Realizovana su sa Tanita vagom koja omogućava sportistima praćenje procentualnog sadržaja masti u strukturi tijela i posebno po ekstremitetima, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i praćenje parametara metabolizma. 

Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela. Dijagnostika u sportu je fundamentalna nauka koja je pokretač vrhunskih rezultata, i svaki uspješni sportski kolektiv, trebalo bi da koristi bar neku vrstu dijagnostičkih alata za testiranje i evaluaciju sportista i za kreiranje trenažnog procesa.