Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Zlatna medalja naših studenata na evropskom takmičenju

05.12.2016.  Ekonomski fakultet

Studenti Ekonomskog fakulteta Damjana Katnić i Bojan Pejović, pod mentorstvom prof. dr Bobana Melovića, osvojili su prvo mjesto u oblasti preduzetništva,  na najvećem i najprestižnijem evropskom takmičenju u različitim disciplinama – Euroskills.

Euroskills 2016, održan je u Geteborgu, u Švedskoj. od 1. do 3. decembra, 2016. godine. Najveće evropsko takmičenje u vještinama, koje se održava svake druge godine, ove godine je okupilo više od 480 takmičara iz 28 evropskih zemalja, koji su se takmičili u 44 discipline. Takmičenju je prisustvovalo i šest gostujućih zemalja van Evrope, a koje su članice Worldskillsa. Pored navedenog broja učesnika kompleks u kojem je održano takmičenje posjetilo je nevjerovatnih 75 000 ljudi.

Takmičari iz Crne Gore su osvojili zlatnu medalju, dok je drugo mjesto pripalo Rusiji, a treće Austriji. Zadatak koji su takmičari dobili odnosio se na jedan od 17 globalnih ciljeva Ujedinjenih nacija (Good Health). Na osnovu dobijenog zadatka takmičari su, kroz deset modula, napravili detaljnu razradu biznis projekta “EUREKA” – FORMER SPORT (WO)MEN COMPANY.

Naporne pripreme za takmičenje koje su trajale pet mjeseci, urodile su plodom, tako da se tim sa Ekonomskog fakulteta pokazao u najboljem svjetlu tokom svih dana takmičenja. Euroskills, pored toga što zahtijeva odličan nivo znanja, podrazumijeva izuzetno jaku konkurenciju, kao i ogroman pritisak usled velikog prisustva medija i javnosti, što iziskuje veliki napor kako takmičara, tako i eksperata. Odabir takmičara i eksperata bio je na osnovu njihovog prethodnog uspjeha i rezultata. U toku priprema postojala je jaka motivacija, a sa druge strane i bojazan da li se može odgovoriti svim izazovima i velikoj konkurenciji među predstavnicima razvijenih evropskih zemalja.

Crna Gora je jedina država iz regiona koja učestvuje na EuroSkills takmičenju, a nije članica Evropske unije. Na ovogodišnjem Euroskillsu, Crna Gora se pored preduzetništva, takmičila i u sledećim disciplinama: mobilna robotika, kuvarstvo, restoraterstvo i frizerske usluge.

Institucija koja predstavlja Crnu Goru u WorldSkills Europe asocijaciji je Centar za stručno obrazovanje. EuroSkills podrazumijeva učešće više stotina talentovanih mladih ljudi odabranih putem nacionalnih takmičenja u svojim zemljama. Takmičari mogu imati od 18 do 25 godina u godini takmičenja i mogu se takmičiti samo jednom. Tokom EuroSkills takmičenja, okupljaju se međunarodni partneri iz svijeta ekonomije, Vladine institucije i obrazovne ustanove. Ciljevi organizovanja Euroskills takmičenja su podizanje standarda u vještinama i promocija stručnog obrazovanja u Evropi, razvoj svijesti o važnosti znanja i stručnog obrazovanja za razvoj EU, kao i povezivanje privrede i obrazovanja, na čemu je najveći akcenat postojanja ove asocijacije.