Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Studiranje u Gracu

22.11.2016.  Centar za međunarodnu saradnju UCG

Kada ste student na razmjeni, po prvi put sami, u drugoj zemlji, naučite dosta o sebi. Naučite kako da učite od drugih i nadate se da su i oni nešto naučili od vas. Životno iskustvo koje mijenja pogled na svijet  i čini vas jačim. Takav je doživljaj Sabrine Gerine, studenta Univerziteta Crne Gore na odsjeku  Engleski jezik i književnost, Filološkog fakulteta u Nikšiću. Preko Erasmus+ programa ona je danas na Univerzitetu u Gracu i već treći put je učesnik programa razmjene.

Po drugi put je u Austriji i zna kako je živjeti u ovoj zemlji. Pomoglo joj je i što zna njemački jezik.

„Bilo je i trenutaka kada sam imala pravi kulturološki šok, počev od razlika u mentalitetu ljudi, drugih običaja, zakona, čak i činjenice da je u Austriji sve zatvoreno nedjeljom“, kaže ona. 

Nije očekivala da će se tako brzo prilagoditi novom okruženju i da će drugi studenti, lokalni i  sa razmjene, za tako malo vremena postati njena druga porodica.

„Stekla sam prijatelje iz svih krajeva svijeta, od Brazila i Čilea, do Kine i Južne Koreje. To je neprocjenjivo“, kaže ona. Grac ne bi doživjela isto bez ljudi, zajedničkih putovanja i druženja. 

„Vi na neki način postajete predstavnici svoje države. Dešavalo mi se mnogo puta da mi drugi studenti sa razmjene kažu da sam prva osoba iz Crne Gore koju su upoznali, tako da od nas zavisi kakav će utisak steći o Crnoj Gori i ljudima koji tamo žive“, objašnjava Gerina.

Najviše komplikacija je imala na početku, tokom sređivanja papirologije, registracije za kurseve, otvaranja računa u banci...

„Kancelarija za međunarodnu saradnju u Gracu nam je bila od velike pomoći informišući nas o svemu, tako da sam uspjela sve da završim u roku. Upoznala sam i druge studente koji su bili u istoj situaciji kao i ja, tako da smo sve probleme riješavali zajedno“, priča Gerina.

Ona preporučuje studentima da se obavezno prijave na neki od programa razmjene.

„Ne kažem da će sve ići glatko, i da se neće susretati sa problemima svakakve prirode, ali to je ono što nas čini jačim i što nas mijenja kao osobe. Svakako da zvuči zastrašujuće odlazak u nepoznatu sredinu, daleko od porodice, prijatelja, ali kada se odlučite na taj korak i odete, garantujem da se nećete vratiti kao ista osoba prije programa“, kaže Gerina.

Na pitanje šta misli zašto je baš ona dobili stipendiju, Gerina kaže: „Mislim da mi je najviše išla u korist činjenica da sam prije ovog programa već dva puta bila na razmjeni,  zatim znanje njemačkog jezika, koji se priča kao maternji u zemlji za koju sam aplicirala, i moja želja da ga dalje usavršavam. Naravno, i dobre ocjene su bitan faktor. Sve u svemu, smatram da dobro napisano motivaciono pismo odrađuje pola posla.

 Drugim aplikantima preporučuje da u motivacionom pismu pomenu zašto su se odlučili baš za taj univerzitet, da unaprijed izaberu predmete koje bi voljeli da slušaju, i da obrazlože zašto će im studiranje na tom univerzitetu biti od koristi u daljem usavršavanju. Na taj način će ostaviti utisak ozbiljnog aplikanta koji zna šta želi, i koji se unaprijed informisao o mogućnostima koje pruža taj univerzitet.

 Erasmus + program nudi veliki izbor uglednih univerziteta i svako može da nađe odgovarajući program, kao što je i Gerina. To je, smatra ona, pravi put do samousavršavanja i daljih šansi za zaposlenje.