Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Štampano deseto jubilarno izdanje Laureata crnogorskog sporta

06.12.2016.  Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Deseta jubilarna knjiga iz popularne edicije „Laureati Crnogorskog sporta“, u partnerskom izdanju Crnogorske sportske akademije i „Zavičaja“ iz Danilovgrada, izašla je iz štampe. Autori izdanja, koje će značajno obogatiti crnogorsku sportsku literaturu, su prof. dr Duško Bjelica, redovni profesor Univerziteta Crne Gore, i poznati sportski novinar i publicista Zdravko Gavrilović.

U knjizi su predstavljeni sportski događaji koji su obilježili 2015. godinu. „Laureati crnogorskog sporta” vraćaju nas u prošlu godinu koja je bila u znaku vaterpola i atletike, gdje su izostali veći uspjesi. Tu godinu obilježili su Aleksandar Ivović, Kristina Rakočević, Danilo Pantić, kao i uspjesi vaterpolo reprezentacije, atletičara, džudista... Toj sportskoj godini utisnuli su pečat, obilježavajući jubilej, džudisti „Akademika“ i karatisti „Omladinca“.

Pored već tradicionalnih izbora najboljih sportista Crnogorskog olimpijskog komiteta i Udruženja sportskih novinara Crne Gore, „Laureati crnogorskog sporta” podsjećaju i na izbore najboljih u sportskim savezima i asocijacijama. Određen prostor u knjizi posvećen je afirmaciji sporta i proglašenjima najboljih po opštinama, rezultatima i jubilejima lokalnih klubova. Predstavljena su i sportska takmičenja i aktivnosti koje je organizovao Univerzitet Crne Gore i njegov Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

Knjiga „Laureati crnogorskog sporta”, štampana na 220 strana i ilustrovana velikim brojem fotografija, predstavlja jedinstvenu hronologiju postignutih uspjeha crnogorskog sporta u 2015. godini. Na jednom mjestu, sportisti, sportski radnici, novinari i uopšte publicistika i šira javnost imaju izuzetan podsjetnik na ostvarene rezultate nacionalnih selekcija, klubova i sportista u toj godini.

Autori su u Laureatima, osim uspjeha ekipa i sportista na domaćim i međunarodnim takmičenjima, obradili i predstavili aktivnosti sportske medicine, rekreativni, školski i univerzitetski sport. Njihovu pažnju su zavrijedili mladi stručnjaci u sportu, akademci sa odsjeka Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. Priče sa najboljim selekcijama, o klubovima, sportistima, jubilejima i sportskim radnicima, Laureate čine posebnim djelom. Kako je sport bez nauke nezamisliv, u knjizi su obrađeni i prateći sadržaji vezani za nauku i sport, dok je posebno istaknut tradicionalni kongres Crnogorske sportske akademije koji je 2015. godine treći put održan u Podgorici.