Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Školarina za najbolje vodi u Grac

02.12.2016.  Centar za međunarodnu saradnju UCG

Admira Šabotić, studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, zahvaljujući programu Best of South-East dobila je mogućnost da jednu godinu svog života provede u magičnom  austrijskom gradu, Gracu. 

"Skoro je tri mjeseca kako sam tu, a kao da sam juče došla. Pohađanje nastave na Univerzitetu „Karl Franzens“, učenje njemačkog na Trefpunkt Sprachen institutu, a pored toga svakodnevno usavršavanje engleskog, pa šta više za poželjeti?", navodi Admira za blog Erste banke.

"Pošto sam se ja prijavila za internship program, svoju praksu ću obaviti u julu i avgustu.Ne samo što ću zahvaljujući ovoj stipendiji prvi put svoje stečeno znanje iskoristiti u praksi za vrijeme svog boravka u Steiermärkische Sparkasse banci, već  ću usavršiti sebe i na drugim poljima, kojih u trenutku prijave za program nijesam bila ni svjesna. Pošto sam se ja prijavila za internship program, svoju praksu ću obaviti u julu i avgustu, a do tada ću raditi na usavršavanju jezika, kao i polaganju ispita, kako bih uspjela da završim sve obaveze i nadam se diplomiram po povratku u Crnu Goru", navodi Admira.

Ono što posebno naglašava su prijateljstva koja je stekla u toku svog dosadašnjeg boravka. Posebno je privržena kandidatima koji su ove godine takođe na istom programu i sa kojima svakodnevno provodi vrijeme.

"Studentski grad kao što je Grac ima široki izbor za mlade, pa i nakon svih obaveza savršen je za izaći i zabaviti se. Svakim danim postajem sve svjesnija kolike mi šanse pruža ova stipendija i trudim se da iskoristim svaki dio nje na najbolji mogući način",  kaže Admira. 

Univerzitet u Gracu, na kojem je trenutno, osnovan je 1585. godine, drugi je najstariji univerzitet u Austriji i jedan od najvećih u zemlji. Brojni istaknuti naučnici, među kojima je i šest Nobelovaca, predavali su i istraživali ovdje. Sa oko 32.000 studenata i 4.100 zaposlenih, Univerzitet u Gracu daje veliki doprinos razigranosti života u prijestonici Štirije. Njegov geografski položaj u Evropi podstiče intenzivnu naučnu, ekonomsku i kulturnu razmjenu sa jugoistočnom Evropom, na dobrobit samog grada, ali i njegovih obrazovnih ustanova.

"Mladima iz Crne Gore upravo ovakvi programi treba da budu pokretači, da, iako situacija nije najsjajnija, uvijek postoji način – samo je potrebna volja. Preporučila bih svima koji se uklapaju u zahtjeve konkursa da svoje prijave pošalju što prije, jer ovo je prilika koju niko ne bi trebao da propusti", poručuje Admira. 

Konkurs za stipendiju je otvoren do 12. decembra, a sve o programu možete saznati više na  linku programa.