Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Reforma doktorskih studija važna za budućnost Crne Gore

30.11.2016.  Odbor za doktorske studije Univerziteta Crne Gore

Za razvoj doktorskih studija važno je sagledati šta su dugoročni ciljevi Crne Gore na polju razvoja ekonomije i nauke, kao i naučnog istraživanja, kazala je  Dr Frances Tsakonas, predavač na dvodnevnom seminaru, koji se na Univerzitetu Crne Gore, održava  u okviru projekta Reforma doktorskih studija.

Koliko čujem, dodaje dr Tsakons, ovdje studenti doktorskih studija sami finansiraju svoje obrazovanje. Međutim, za podstrek i podršku nauci, trebalo bi finansirati doktorske studije i samim tim povećati broj istraživača i to je jedna od stavki od koje bi se moglo poći u procesu reformi, ističe ona.

 Iako će na danas otvorenom  dvodnevnom seminaru sa temom  „Doktorske studije: Transfer znanja od strane EU partnera sa obukom trenera“, dr Tsakons sagledati iskustva i primjere reformi u drugim zemljama, ona naglašava da Crna Gora mora naći model koji njoj odgovara. „Ono što funkcioniše u Danskoj, ne mora da znači da će funkcionisati u Crnoj Gori, zato je važno sagledati ekonomske prilike, društvo i njegove potrebe, u širem kontekstu. Nadam se da ćemo na današnjoj radionici doći i do smjernica za neophodne reforme“.

Dr Tskaons, koja ima preko 35 godina iskustva u međunarodnom obrazovanju, osvrnula se i na to kako su se doktorske studije razvijale u EU, u okviru Bolonje.

„Razvoj doktorskih studija nije uslovljen odlukama vlada EU već on dolazi od samih univerziteta. Ranije, u pogledu organizacije, univerziteti su radili nezavisno, a sada imamo saradnju univerziteta u okviru EU i oni zajedno odlučuju koji su najbolji načini za napredovanje“.

Jedno od saznanja do kojih su univerziteti  došli u međusobnoj saradnji, navodi dr Tsakons je da Evropa nije imala dovoljno doktoranata  i istraživača koji mogu izaći u susret potrebama istraživanja.

„U 2011, broj osoba na doktorskim studijama je u Kini bio oko 1,7 miliona, dok ih je u Evropskoj uniji bilo oko 600 000, što je neuporedivo manji broj, ako znamo da EU teži inovativnoj Evropi i ima strategiju razvoja Evropa 2020“, kazala je dr Tskaons.

Organizator seminara sa dr Tsakons sa Instituta za obrazovanje Univerziteta u Londonu  je Centar za doktorske studije. Polaznici seminara su koordinatori fakultetskih doktorskih studija, mentori, članovi Odbora za doktorske studije, doktoranti i svi zainteresovani koji se bave ovom problematikom. Oni će, na kraju seminara, dobiti i sertifikate.