Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Naši studenti na svjetskom takmičenju Euroskills u Geteborgu

30.11.2016.  Mašinski fakultet

Studenti magistarskih studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore Miloš Bubanja i Milan Vlahović otputovali na prestižno svetsko takmičenje EuroSkills 2016, koje se ove godine održava u Geteborgu u Švedskoj. Takmičenje traje od  29. novembra do 5. decembra 2016. godine.

Naši studenti se takmiče u disciplini Mobilna robotika, a u Geteborg su otišli sa mentorom prof. dr Jankom Jovanovićem. Njihov zadatak je da na takmičenju montiraju mobilni robot i programiraju ga za snalaženje i prolazak kroz tunel. Drugi dio zadatka će takmičarima biti poznat neposredno prije takmičenja. Prof. dr Janko Jovanović je član međunarodnog žirija za ovu disciplinu.

EuroSkills je međunarodno takmičenje u vještinama, koje se organizuje svake druge godine u jednoj od država članica. Crna Gora je postala zvanična članica WorldSkills Europe asocijacije 14. maja 2014. godine, čime se registrovala za EuroSkills takmičenja. Predstavnik Crne Gore u aktivnostima WorldSkills je Centar za stručno obrazovanje.

WorldSkills Europe je asocijacija koja promoviše razvoj vještina i kompetencija, fokusirajući se na organizaciju takmičenja učenika, studenata i mladih radnika do 25 godina u vještinama i kompetencijama koje su potrebne za ekonomski razvoj Evrope. Stoga je i broj takmičarskih disciplina veliki i raznovrstan.

Učešćem na takmičenju, Mašinski fakultet je jedan od njegovih sponzora.