Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Konferencija u znak sjećanja na studente stradalim u saobraćajnim nesrećama

11.11.2016.  Pravni fakultet

Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore je, u znak sjećanja na četiri studenta ovog fakulteta koji su nedavno stradali u saobraćajnim nesrećama, održao konferenciju „Bezbjednost saobraćaja na putevima u Crnoj Gori - izazovi i perspektive“. 

Na konferenciji, koja je imala za cilj doprinos prevenciji saobraćajnih nezgoda u Crnoj Gori, učestvovali su eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva. U uvodnom izlaganju  dekan Pravnog fakulteta  prof. dr Velimir Rakočević ukazao je na neophodnost očuvanja ljudskih života a posebno mladih, odnosno sprječavanja saobraćajnog traumatizma, podsjećajući na  četiri studenta ovog fakulteta koji su izgubili živote u saobraćaju.

 Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović  govorio je o strategiji razvoja  saobraćaja  Crne Gore u kontekstu neophodnosti integralnog pristupa rješavanju problema bezbjednosti saobraćaja.  Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević izložio je stanje bezbjednosti saobraćaja na putevima  u Crnoj Gori analizirajući osnovne faktore u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

 O kaznenoj politici sudova u oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima govorio je predsjednik Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović koji je analizirao raspone krivičnih sankcija  za učinioce krivičnih djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u poslednjih pet godina.  O institutu odloženog gonjenja učinilaca krivičnih djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja govorio je dr Veljko Rutović, zamjenik Specijalnog tužioca, dok je o prevenciji kriminaliteta u oblasti saobraćajne delinkvencije govorio prof. dr Aleksandar B. Ivanović. 

Prevencija bezobzirnog i agresivnog ponašanja u saobraćaju bila je tema izlaganja prof. dr Velimira Rakočevića, a prof. dr Vujadin Vešović,  govorio je o uvođenju savremenih procedura unapređenja bezbjednosti puteva u Crnoj Gori. Izlaganje o bezbjednosti saobraćaja kao društvenom problem sa kojim se mora upravljati imao je  prof. dr Milanko Damjanović.

Zapaženo učešće na konferenciji imali su prof. dr Igor Vušanović, Veljko Tomić, Aleksandar Dedović, Radivoje Sokić i dr. 

 Pravni fakultet je naročito ponosan na svoje studente koji su dali izuzetan doprinos uspjehu konferencije  izlaganjem radova (Delibašić, Vuković, Bokan), učešćem u diskusiji, evociranjem uspomena na stradale kolege (Ivan Vukčević) i masovnim prisustvom ovom događaju. Konferenciju je uspješno vodila Ksenija Korać jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta. Na konferenciji su usvojeni zaključci čija realizacije će doprinijeti  poboljšanju bezbjednosti i sigurnosti u saobraćaju, odnosno očuvanju ljudskih života.