Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Institut za biologiju mora obilježio 55 godina rada

16.12.2016.  Institut za biologiju mora

Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore obilježio je 55 godina od osnivanja i uspješnog naučno-istraživačkog rada.

Institut je danas jedina naučno-istraživačka ustanova u zemlji koja se bavi zaštitom i izučavanjem Jadranskog mora, kazao je na proslavi godišnjice direktor dr Mirko Đurović.

„Trenutno su u Institutu za biologiju mora zaposlena 34 radnika, od čega 12 doktora nauka i 6 studenata doktorskih studija, čije uspješne odbrane doktorata očekujemo uskoro uz popunjavanje nedostajućih pozicija u svim Laboratorijama Instituta“, rekao je direktor Đurović.

Prema njegovim riječima, Institut je, samo  u 2016. godini, ima 32 naučno-istraživačka, bilateralna i stručna projekta. Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, IPA programima pomoći sektoru ribarstva u Crnoj Gori, kao i  programu Svjetske banke za Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost – HERIC, Institut danas raspolaže rekonstruisanim zdanjem i dobrom opremljenošću naučno-istraživačkom opremom.Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom koje je uložilo značajna sredstva u rekonstrukciju obale Instituta.  

 „Zdrava životna sredina i čisto more su naš prioritet“, ocijenio je Đurović, ukazujući i na važnu ulogu koju Institut igra kad je riječ o ispunjavanjima standarda Evropske unije u predpristupnim pregovorima. Zato je, smatra on, neophodna „još jača i efikasnija međuinstitucionalna saradnja, ulaganje u obrazovanje mladih kadrova, bolje povezivanje sa regionalnim partnerima“.

Na kraju, zaključio je, Institut će nastaviti da širi međunarodnu prepoznatljivost kako Instituta tako i Univerziteta Crne Gore, još više ojača naučnu misao u Crnoj Gori i da svojim stručnim znanjem doprinese održivom koriščenju Jadranskog mora za dobro budućih generacija. 

Dokumenta

Govor direktora Mirka Đurovića

16.12.2016.