Univerzitet Crne Gore - Naslovna

Jun 30
 Univerzitet Crne Gore

Međunarodna parlamentarna stipendija u Berlinu


Parlament SR Njemačke (Bundestag), u saradnji sa Humboltovim univerzitetom u Berlinu, Slobodnim univerzitetom u Berlinu i Tehničkim fakultetom u Berlinu, poziva mlade ljude koji su zainteresovani za oblast politike, i žele da imaju aktivnu i odgovornu ulogu u stvaranju demokratske budućnosti svoje zemlje, da se prijave za Međunarodnu parlamentarnu stipendiju IPS, i provedu 5 mjeseci u Berlinu.

Ključni dio stipendije predstavlja mogućnost da stipendisti upoznaju njemački parlamentarni sistem i proces donošenja političkih odluka, kao i da steknu praktično iskustvo u oblasti parlamentarnih aktivnosti tokom 13-nedjeljnog rada u kancelariji jednog od poslanika Bundestaga. Stipendiste bira nezavisna komisija njemačkog Bundestaga.

Uslovi za prijavu:

-  Državljanstvo zemlje koja učestvuje u Programu (Crna Gora)

-  Završene studije (B. A., B. S., master ili doktorat; u opravdanim slučajevima Uvjerenje o stečenom visokom obrazovanju se može naknadno dostaviti)  

-  Dobro znanje njemačkog jezika (minimum B2)

-  Poznavanje njemačke politike, društva i istorije

-  Starosti ispod 30 godina u momentu početka stipendije

Stipendija obuhvata:  500 eura mjesečno, besplatan smještaj i troškove osiguranja i putne troškove

Rok za prijave je 30. jun 2017. godine.

Za sve detaljne informacije u vezi sa uslovima i procedurom prijave, molimo da posjetite internet stranicu www.bundestag.de/ips ili stranicu Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori: www.podgorica.diplo.de